NIEUWS
West Den Haag verhuist naar de voormalige Amerikaanse ambassade

Gevel aan het Korte Voorhout vlak na oplevering (1959).
Foto: Jan Versnel/MAI, Amsterdam

Na ruim twee jaar in het stadspaleis Huis Huguetan op Lange Voorhout 34 verplaatst West Den Haag haar activiteiten naar de voormalige Amerikaanse ambassade aan Lange Voorhout 102. Deze locatie is vrijgekomen door de verhuizing van de ambassade naar Wassenaar. In afwachting van de uitwerking van de definitieve bestemming heeft de eigenaar, de gemeente Den Haag, de opdracht voor tussentijds beheer en programmering van dit Rijksmonument aan ANNA Vastgoed & Cultuur en presentatie-instelling West Den Haag gegeven.


Rijksmonument door architect Marcel Breuer Het gebouw is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer en heeft een unieke architectonische én inhoudelijke betekenis. Binnen het oeuvre van Breuer speelt dit gebouw (1959) een belangrijke rol, omdat het een van de eerste grote gebouwen is die hij voltooid heeft. Tegelijkertijd maakt de bijzondere raam/gevel-constructie het gebouw net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. Dat gebouw is door Breuer oorspronkelijk voor het Whitney Museum ontworpen en gebouwd is, maar dat sinds hun verhuizing door het Metropolitan Museum onder de naam MET-Breuer in gebruik is genomen.


Entree Korte Voorhout en het achterliggende auditorium.
Foto: Jan Versnel/MAI, Amsterdam

Programma West Den Haag zal naast haar lopende programma onder meer aandacht schenken aan de unieke cultuurhistorische betekenis van de locatie. Enerzijds is het rijksmonument een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor Pax Americana, en later de Koude Oorlog en de terreurdreiging. En anderzijds is het gebouw ook een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Een instituut dat van 1919 tot 1933 een baanbrekende nieuwe visie op het samenbrengen van diverse kunstdisciplines en technologie introduceerde, en tegelijkertijd ook de fundatie heeft gevormd voor het moderne design dat ons dagelijks omgeeft. Zonder Bauhaus geen iPhone. Door inhoudelijk en kritisch te reflecteren wil West haar publiek een sterker gevoel geven voor de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw, en het tegelijkertijd een inzicht geven in een nieuw tijdperk. Namelijk dat van de verbeelding.

Hierop vooruitlopend geeft het internationale symposium ‘All Power to the People!’ op 28 en 29 november podium aan discussie en reflectie. Dit symposium zal plaatsvinden in de bibliotheek en het auditorium van de vml. ambassade en loopt parallel aan de gelijknamige expositie over het Amerika van de jaren 60 en 70 in stadspaleis Huis Huguetan.
Naast haar eigen programma zal West Den Haag in samenwerking met ANNA Vastgoed & Cultuur binnenkort ook wekelijkse rondleidingen met een inhoudelijk toegespitst gesprek organiseren.



Binnenterrein met auditorium, toegang parkeerkelder en verhoogd grasvlak.
Foto: Jan Versnel/MAI, Amsterdam


Het auditorium met ruitvormige dakconstructie.
Foto: Jan Versnel/MAI, Amsterdam

Achtergrond West Den Haag West Den Haag is een nationale presentatie-instelling voor beeldende kunst (museum zonder eigen collectie). West is opgenomen in de prestigieuze landelijke Basisinfrastructuur (BIS), een regeling waarmee de rijksoverheid kunstinstellingen met een hoogwaardig aanbod van nationale en internationale betekenis ondersteunt. Vanuit deze positie en de daarmee samengaande landelijke opdracht presenteert West een innovatief programma. De projecten trekken een groot lokaal, nationaal en internationaal publiek en worden regelmatig besproken in de landelijke media. West wordt structureel ondersteund door de Gemeente Den Haag en het Ministerie van OCW.


Marcel Breuer in het voorheen Whitney Museum of American Art, Madison Avenue (nu Met Breuer — Metropolitan Museum of Art).

Samenwerkingspartner ANNA Vastgoed & Cultuur is een sociaal ondernemende organisatie die doelgroepen bij elkaar brengt en zorgt voor een vakkundig beheer. West en ANNA geloven dat met de tijdelijke ontwikkeling van de voormalige Amerikaanse ambassade een positieve impuls wordt gegeven aan de omgeving.


Marcel Breuer bij de opening in Den Haag, 4 juli 1959.
Jan Versnel/MAI, Amsterdam


Gedankenexperiment letterontwerp in ontwikkeling voor het Marcel Breuer gebouw. Underware, 2018.