Maarten Jansen
text
Maarten Jansen (1952) is hoogleraar Meso-Amerikaanse archeologie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij geniet internationale bekendheid als expert in precolumbiaans Meso-Amerika, een cultureel-historisch gebied dat zich uitstrekt van Noord-Mexico tot Nicaragua. Zijn onderzoeksgroep, waarin experts uit verschillende disciplines (archeologie, taalkunde, geschiedenis en antropologie) nauw samenwerken, behoort tot de absolute wereldtop.

In 1994 werd Jansen door de Mexicaanse regering onderscheiden met het commandeurschap in de orde van de Azteekse Adelaar. Van de Mexicaanse deelstaat Oaxaca kreeg hij in 2009 de Medaille van Verdienste Andrés Henestrosa voor zijn wetenschappelijke publicaties over de Mixteekse beschaving en dan in het bijzonder zijn ontcijfering van de Mixteekse beeldhandschriften uit de voor-koloniale tijd. In 2012 kreeg Jansen een Advanced Grant van de European Research Council (ERC) voor zijn onderzoek naar de religieuze betekenis en sociale functie van de Meso-Amerikaanse kalender. Deze subsidie gaat naar wetenschappers die hun sporen met excellent onderzoek hebben verdiend.

Maarten Jansen (1952) is a professor of Mesoamerican archaeology and history at Leiden University. He enjoys international repute as an expert in pre-Columbian Mesoamerican, a cultural-historical area that spans from North Mexico to Nicaragua. His research group, in which experts from various disciplines (archaeology, linguistics, history and anthropology) work closely together, is world class.