Hans Clevers
text
Hans Clevers (1957) is geneticus, arts en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij is als hoogleraar immunologie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij deed baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van darmkanker. Sinds 2002 is hij hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht.

Van 2002 tot 2012 was Hans Clevers directeur van het voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek van de KNAW, waar hij tot en met mei 2012 de onderzoeksgroep WNT Signaling and Cancer leidde. De wetenschapper ontdekte dat er vele overeenkomsten bestaan tussen de normale vernieuwing van darmweefsel en het ontstaan van darmkanker. Per 1 juni 2012 is hij de opvolger van als president van de KNAW. Onder zijn leiding ontstond bij de KNAW in 2014 de Akademie van Kunsten. Daarnaast is Clevers honorary professor aan de Central South University in Changsha, Hunan, China.

Clevers heeft een tiental patenten op zijn naam staan en was betrokken bij de oprichting van de biotechnologiebedrijven Ubisys (CEO: Ton Logtenberg, Ubisys fuseerde later met Introgene tot Crucell), Semaia Pharmaceuticals (overgenomen door Hybrigenics SA) en Agamyxis BV. Hij was tot 2012 ook wetenschappelijk adviseur van investeringsmaatschappijen Life Science Partners en Aglaia Biomedical Ventures en van Eclipse Therapeutics in San Diego. De wetenschapper ontving diverse, prestigieuze prijzen en onderscheidingen en werd benoemd tot Chevalier in het Franse Legion d'Honneur en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hans Clevers (1957) is a geneticist and doctor and he is president of The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). He is a professor in immunology at the University Medical Centre Utrecht. He carried out ground-breaking research into the onset of intestinal cancer. Since 2002 he has been professor in molecular genetics at the UMC Utrecht.