Helmut Dick
& Frank Jan van der Laan
19.01.2008 — 23.02.2008
Helmut Dick: 33 Helmuts Dicks are visitiing West , West, January 2008.
19 januari - 23 februari 2008
Helmut Dick recent work
Frank Jan van der Laan drawings
Tentoonstelling van zaterdag 19.01.2008 t/m zaterdag 23.02.2008
Opening: zaterdag 19.01.2008, 16.00 - 18.00 uur

Lezing Helmut Dick > woensdag 13 februari 20:00 uur, Projecten in de openbare ruimte 2001 - 2007
Lezing Frank Jan vd Laan > zaterdag 16 februari 16:00 uur, Spannende pentekeningen

Persbericht (4 images attached at the bottom)

Het werk van Helmut Dick wordt gekenmerkt door het absurdisme en humor. Hij communiceert op een directe manier en bij zijn projecten in de openbare ruimte speelt de betrokkenheid van de toeschouwer een grote rol.
In het kader van de Prix de Rome ’03 tentoonstelling in het GEM heeft 'The Rising Dog', een witte taxi met daarop een herdershond door Den Haag gereden. De andere weggebruikers reageerden verward, verbaasd en verwonderd. Dick dwingt mensen om op een ander manier te kijken. Het gaat hem vooral om de reacties van de toeschouwer.
In Hoorn heeft hij een 16-de eeuws historisch gebouw een compleet nieuwe facade gegeven. Een blinde, groen geschilderde muur liet alleen de ingang vrij naar het restaurant gevestigd in de toren. Een Opel Kadett in dezelfde kleur groen was ervoor geparkeerd, alsof de bestuurder even snel een biertje kwam drinken. Voor de presentatie van West op Art Rotterdam 2006 heeft hij de performance 'The Sheep Prosthesis' gedaan. Een man met een half schaap op zijn hoofd slentert rond tussen de stands van de kunstbeurs. Een absurde performance vol zelfspot.
Afgelopen jaar maakte Dick in opdracht van de manifestatie Landarbeit 07 in Heinde, Duitsland een site-specific werk. In een nieuwbouwwijk laat Dick het roze huis van de familie Lautensack (als een soort wortel) doorgroeien aan de andere kant van de straat. Titel: 'The single family house Rhizome'.
Helmut Dick (Bonn-Duisdorf, Duitsland 1969) woont en werkt in Amsterdam en heeft zijn opleiding gevolgd aan het Sandberginstituut en de Rietveldacademie (Dick geeft daar nu zelf les). Hij exposeert in binnen en buitenland en heeft in o.a. Amsterdam, Tilburg, Bieleveld, Berlijn en New Dehli (permanente) werken in de openbare ruimte gerealiseerd.

In West laat Dick, voor het eerst in een galerie, een overzicht zien van zijn werk in de vorm van grote prints, objecten en onderdelen van installaties en maquettes.

Frank Jan van der Laan toont grote tekeningen gemaakt met inkt en kroontjespen. Deze techniek wrikt met de grote formaten papier die hij als ondergrond gebruikt. In zijn werk begint hij vanuit een klein detail, zonder een vooropgette schets. Van der Laan werkt de tekeningen gedetailleerd uit en op die manier ontstaat een compleet landschap. Vaak lijken de landschappen op getekende maquettes: er zijn zelden mens of dier figuren te zien en de architectuur heeft de overhand. Het landschap lijkt te wachten op de mensen. Door hun afwezigheid is de tijd bevroren en ligt de nadruk op de organisatie van de ruimte. Dat wordt benadrukt door het hoge standpunt van de toeschouwer.
De tekeningen zijn volgens het klassieke perspectief opgebouwd en hebben iets eigenaardigs. De gebouwen lopen parallel aan de lengterichting van het papier, de detaillering wordt doorgezet tot aan de horizon. Er zijn platte elementen te zien die uitgeknipt lijken en bomen en gebouwen zijn subtiel gedetailleerd. Er is geen leven te zien waardoor de spanning en het raadsel in de voorstelling worden vergroot.

Frank Jan van der Laan (Drachten, 1970) woont en werkt ook in Amsterdam en heeft Helmut Dick leren kennen tijdens hun studie op het Sandberg-instituut. In hun werk delen zij een fascinatie voor vervreemding en de relatie van de mens in z’n omgeving. Frank van der Laan exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en wij zijn trots dat hij zijn werk samen met Helmut Dick toont.

Graag nodigen wij u uit voor de tentoonstelling en de opening van de expositie op zaterdag 19 januari om 16:00 uur
Met vriendelijke groet, Marie-José Sondeijker

• Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u contact met ons opnemen via info@west-denhaag.nl of 070.3925359

--
West
Groenewegje 136
2515 LR Den Haag
http://www.west-denhaag.nl
+ 31(0)70.3925359
open: woensdag tm zaterdag 12:00 - 18:00 uur en op afspraak

Please click on the images to get a high-res version.Helmut Dick: 33 Helmut Dicks moving sculpture, 2007
Helmut Dick: Black box moving sculpture 2007
Frank Jan van der Laan: Sportveld
Frank Jan van der Laan: StuwdamFor higher resolutions, or more pictures please get in direct contact with us. © artists & West