Patrick Bernatchez
134340 SOON fase 2
11.07.2009 — 01.08.2009
Canadese wereldpremière in het SM’s
The Chrysalides Trilogy – Patrick Bernatchez
13 juni t/m 4 oktober

De korte films van de Canadees Patrick Bernatchez (Montréal, 1972) waren de grote ontdekking op de eerste Triënnale van Quebec in 2008. Het SM’s presenteert de wereldpremière van The Chrysalides Trilogy.
De films zijn zowel huiveringwekkend als briljant. De trilogie speelt zich af in het Fashion Plaza in Montréal. In de verbeelding van de kunstenaar wordt dit een microkosmos, exemplarisch voor veel van wat er in maatschappelijk opzicht mis is. In het eerste deel ‘I Feel Cold Today’, sluipt de camera door een verlaten kantoor, waar op onverklaarbare wijze een sneeuwstorm opsteekt. Het tweede deel, ‘Chrysalide’, speelt zich af in de parkeergarage van het Fashion Plaza. Een zwarte BMW - waarin een man zit - stroomt langzaam vol met water. Onbewogen blijft hij zitten; het wachten is op de climax. In het laatste deel, ‘13’, zakt de camera door de twaalf verdiepingen van het gebouw en vormt zich langzaamaan het verhaal.

Bernatchez noemt The Chrysalides Trilogy een kroniek van een voorspelde ondergang. Verval, dood en wedergeboorte worden met elkaar verweven. Obsessieve gedragingen in relatie tot hyperconsumptie leiden tot onderzoek en uitbeelding van thema’s als ijdelheid, sociaal verval en vervreemding.