Kunstbeeld - Roos van Put

Bij het uitlaten van mijn hond in het bos om de hoek zag ik dat er recent weer een bunker is uitgegraven. Ik sta er niet dagelijks bij stil, maar Den Haag telt enorm veel bunkers. Sommige zijn zichtbaar, andere niet.

Gisteravond was ik te gast in een bunker in het Haagse Westbroekpark, wat je vanaf de ene zijde per fiets kan bereiken en vanaf de andere zijde met een pontje. Ik koos voor het laatste, vanuit een soort sentimenteel gevoel. Dit pontje biedt nauwelijks plaats aan vier personen en op de bodem klotste een plas water nog net niet tegen mijn enkels. Ik was uitgenodigd door West, die de opening van de tentoonstelling met werk van Lotte Geeven vierde. Deze kunstenares exposeert in die bunker. Waar zij in twee ruimtes haar werk Pattern of power toont.

Het meest indrukwekkend is de enorm grote vloer in de grote ruimte van deze bunker. Het is er vochtig en kil, schimmelig en donker. Niet bepaald de ideale plek om kunst te tonen. Geeven vertelt dat zij zich heeft laten inspireren door een reis die zij naar Roemenië maakte, waar zij het paleis van voormalig dictator Ceauşescu bezocht. Een megalomaan bouwwerk waar zij werd overrompeld door de rijkdom, door de prachtige vloeren met duizelingwekkende patronen. Terwijl zij daar was, kreeg zij een nogal bizar en ontregelend gevoel; enerzijds was zij onder de indruk van de schoonheid van het paleis, anderzijds realiseerde zij zich dat zij in het huis van die vreselijke Ceauşescu was. Die geschiedenis en die schoonheid lieten zich in haar hoofd niet aan elkaar koppelen. Haar tweepolige gevoel werd uiteindelijk de inspiratiebron voor de patronenvloer die zij in de Haagse bunker realiseerde.