Harold de Bree & Marcel van Eeden
Bunker #05
04.09.2010 — 19.09.2010
RTV Discus, 04.09.2010
(recordings available soon)
chmkoome's Blog, 4.09.2010
Deze avond en nacht was het in Den Haag behoorlijk druk tijdens de Haagse museumnacht en de Haagse rondgang. Het weer was mooi, het publiek had er duidelijk zin in en met een grot aantal openingen en presentaties was er veel te zien. Te veel om allemaal te bezoeken, dus ik heb me beperkt tot waar ik nieuwsgierig naar was en verder was het gewoon een heel mooie en leuke avond!
Nouvelles Images begon al om 16.00 u, maar dat haalden we niet, dus was de kick off was voor mij bij Bunker V, de laatste editie van het bunkerproject van West. Harold de Bree is een voor de hand liggende keuze gezien zijn preoccupaties met militaire objecten. Hij heeft een aantal entrances gemaakt: suggestieve toegangen tot schuilkelders zonder kelder. Hier heeft hij de mogelijkheid een interieur van een dergelijke ruimte te laten zien: hij maakte er een instructieruimte van, voor wie of wat is niet duidelijk en instructie wat is een omineuze suggestie. Panelen met gedemonteerd oorlogstuig uit diverse perioden hangen aan de wand en tafels met stoelen staan op een rij voor een schoolbord waarnaast een nogal surrealistische getekende collage van Marcel van Eeden hangt
Een geslaagde afsluiting van het bunkerproject. Na de ingrepen van voorgaande kunstenaars wordt hier de bunker weer bevestigd in zijn status als monument uit een voorbije oorlog. De manier waarop de Bree hier de ruimte inricht suggereerd een subversieve wijze van hergebruik en van Eedens tekening versterkt dat gevoel nog eens.