William Lamson, Jules Marquis and Jani Ruscica
21.04.2012 — 05.05.2012
06.05.2012
Niek for Lost Painters
25.04.2012
Gerrit Jan de Rook for Trendbeheer
21.04.2012
Kees Koomen for chmkoome's Blog

Even snel bij West binnen gewipt waar vanaf vandaag zes video's te zien zijn. Ik kan niet direct een gemeenschappelijke lijn benoemen tussen de drie (eigenlijk vijf, een is een collectief) kunstenaars die werk laten zien. Ze zijn wel erg interessant waarvan ik William Lamson het meest aansprekend vind van wat ik gezien heb. Hij heeft een twee-kanaals videogemaakt die een performance beschrijft waarin hij met een apparaat met een grote lens een lijn brandt in de gecraqueleerde grond van de Mojave woestijn in California. Een zwart sissende lijn met rode randen die onder een staalblauwe hemel in een boog tussen de barsten in de woestijn doorloopt. Deze video's worden op grote schermen in de grote galerie-ruimte vertoond wat de indruk die het geheel maakt danig vergroot. Een andere video van lamson die elders in de ruimten vertoond wordt heeft een mooie contemplatieve sfeer. Beiden werken geven veel suggesties, maar de kijker moet er zelf mee aan het werk om het volledig te kunnen waarderen.

Een andere video die ik erg goed vond, o.a. door de Spoken Word Artist Vocab die in een mooie flow haar omgeving beschrijft waarbij haar companen Kid lucky en Shockwave zich in een fysieke danstaal over hetzelfde uiten. Ook dit is een tweeluik, van de Finse kunstenaar Jani Ruscica, die naast voornoemde video een opname laat zien van vleermuizen die razendsnel door lichtbundels schieten, geleid door hun geluiden en radar die in de video ook te horen zijn. De installatie Batbox/Beatbox maakt bepaald indruk!

Verder heb ik me niet heel erg verdiept, zoals gezegd was ik kort langs gegaan. Ik krijg echter zeker de neiging nog een keer rustig naar een en ander te kijken.