Kunstgeschenk 2019
Emily Kocken
Huh? Aha! Duh.
8.04.2019 — 14.04.2019
In de Museumweek (8 - 14 april 2019) krijgen bezoekers van verschillende musea het boek boek Huh? Aha! Duh. — Over de zin van onzin van Emily Kocken cadeau. Na de eerste succesvolle editie van 2018 door Christiaan Weijts heeft het IKK dit jaar opnieuw een speciaal essay uitgegeven, geschreven door een vooruitstrevende Nederlandse auteur.

Moet kunst zinvol zijn?
Moet kunst waar zijn?
Moet kunst mooi zijn?

Emily Kocken beschrijft vanuit drie verschillende perspectieven over de ervaring van kunst.

In Polyloog #1 dwalen drie vrienden door een museum. Zij stellen elkaar vragen over dat wat ze zien en de omgeving eromheen. Een stroom van gedachten neemt de lezer mee van een misschien wel herkenbaar kunstwerk naar een letterlijke verwijzing naar een populair museum in Madrid tot een performance, die geen performance blijkt te zijn. Polyloog #2 is een interview met emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis en mediatheorie Beat Wyss over de zin en onzin van kunst. Dit naar aanleiding van zijn uitspraken over de kunststroming Dada en het ontstaan van het Dadaïsme in de documentaire Wass ist Dada (2011). In een stormachtig en persoonlijk gesprek filosoferen Wyss en Kocken over de rol van de toeschouwer, intellectuele oorlogsvluchtelingen en de lust om elkaar te entertainen.
In Polyloog #3 wordt aan de hand van het Alphabet von hinten van Kurt Schwitters (de man van de onzin die desondanks uit Dada werd gezet) een geraffineerde ordening aangebracht. Van Z tot A neemt Kocken de lezer mee langs overwegingen waardoor het boek zichzelf in de staart hapt.
Huh? Aha! Duh.

Over IKK en het Kunstgeschenk
Het IKK is een samenwerking tussen West Den Haag en het onderzoekscentrum Arts in Society van de Rijksuniversiteit Groningen. Het wil niet alleen het denken over kunst ontwikkelen, maar ook een ‘denken vanuit de kunst’. Het Kunstgeschenk is bedoeld om een groter publiek hiermee in aanraking te brengen. Jaarlijks kiest het IKK een ander onderwerp kiezen en daarbij een auteur.

Deelnemende Musea
Tot de deelnemende musea behoren: het Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast is het Kunstgeschenk gratis verkrijgbaar bij West Den Haag en de Universiteit Groningen. Meer informatie: www.kunstenkritiek.nl

Over de auteur
Emily Kocken (1963) is schrijver en kunstenaar. Zij debuteerde bij Uitgeverij Querido met de roman Witte vlag (2013), die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. In 2017 verscheen haar tweede roman De kuur waarin een gezin afreist naar de toverberg in Davos. In 2020 verschijnt Lalalanding, een roman over schoonheid en tijd.

Publieke gesprekken
Tijdens de Museumweek zal auteur Emily Kocken afreizen naar de deelnemende musea om bezoekers een toelichting te geven. Meer informatie en de data op de website: www.kunstenkritiek.nl